MEDITATIE en MINDFULNESS

 

In deze week zullen dagelijks verschillende vormen van meditatie worden aangeboden, bij het huis en onderweg in de natuur op het eiland, passend bij het thema en energie op dat moment. Vormen van meditatie, zoals: lichaamsbewustwordingsmeditatie, ademmeditatie, geleide visualisatie, bewegingsmeditatie, stiltemeditatie, yoga nidra en meditatief wandelen. Mindfulness-oefeningen worden gedaan om innerlijke rust te ervaren en in het moment te kunnen zijn.

Je kunt op het moment van aanbod kiezen of je wilt deelnemen.

 

 

WAT MEDITATIE JE BRENGT

We hebben het druk in ons dagelijks leven, bezig met alles wat gedaan moet worden, bezig met de uiterlijke wereld. Hierdoor kan je het contact met je innerlijke wereld verliezen, wie je eigenlijk bent en wat je eigenlijk echt wilt. Er kunnen allerlei klachten ontstaan zoals; stress of gezondheidsklachten b.v. hartklachten of hoge bloeddruk. 

Meditatie helpt je om weer in contact te komen met wie je bent, te ontstressen, tijd voor jezelf te maken, beter gebruik te maken van je eigen energie. Je ontwikkelt meer aandacht en concentratie voor jezelf en je omgeving. Je zult jezelf beter leren kennen.

 

 

Voor je gezondheid
Uit onderzoek blijkt het positieve effect van meditatie, waaronder afname van stress,
een beter humeur, minder zwaarlijvigheid, verbetering van het cholesterolgehalte in het bloed. Mediteren verbetert je gezondheid doordat het afweersysteem tegen ziekten wordt versterkt. Met andere woorden: Je vergroot je zelfgenezend vermogen.

 

Lichaamsontspanning
Meditatie kan je helpen spanning in je lichaam los te laten wanneer je daar spanning ervaart.
(b.v. moeite met inslapen). Bewezen is dat je ademhalingsritme vertraagt, de bloeddruk daalt, de spierspanning vermindert, een geleidelijke ontspanning van het lichaam ontstaat.
Een gevoel van rust en welbevinden volgt.

 

Lichaamsbewustwording
Door meditatie word je je meer bewust van je lichaam. Hoe je lichaam reageert op of in bepaalde situaties, waar je het voelt en hoe dat voelt in je lichaam en wat dat voor jou betekent. Je kan dan ontdekken hoe je hiermee wilt omgaan.

 

Geestelijke ontspanning
Door meditatie kun je gedachten tot rust te brengen, kun je leren beter omgaan met piekeren en terugkerende gedachten. Door je aandacht te richten op wat je ziet, hoort, voelt, ruikt of proeft, maakt dat je in het hier en nu bent. Door in het nu te zijn ben je los van het verleden, de toekomst en alle zorgen, emoties of pijnen die daarbij kunnen horen, waardoor er (een moment van) ontspanning en rust ontstaat. 

 

Concentratie
Veel meditaties zijn gericht zijn op het verbeteren van je concentratie. Je concentratievermogen neemt toe, wanneer je de oefeningen regelmatig doet.

 

Omgaan met emoties
Meditatie bevordert het bewust worden van je emoties: Welke emoties je ervaart, hoe je lichaam hierop reageert en hoe je er mee wilt omgaan.
Door deze bewustwording mag je zelf richting geven aan je emoties, zodat jij je emoties bestuurt in plaats van je emoties jou.  

 

Door regelmatig te mediteren zul je je ook buiten de meditaties meer ontspannen voelen, word je je steeds bewuster, krijg je meer inzicht in jezelf en luister je steeds beter naar je lichaam. Door deze ontwikkeling ga je keuzes maken die werkelijk bij jou passen.

 

WAT MINDFULNESS JE BRENGT

Mindfulness betekent bewust aandachtig zijn in het hier en nu. Dat blijkt niet makkelijk in ons drukke leven. We doen veel uit gewoonte, op de automatische piloot. De aandacht voor het NU is er dan niet, we zijn bezig met wat is gebeurd en wat nog allemaal moet. Toch kennen we ook ervaringen van volledig aanwezig zijn: de adembenemende zonsondergang, prachtige muziek of een andere intense ervaring. Onze geest is stil, we zijn één en al aandacht. Je voelt je vrij en gelukkig. Je ervaart innerlijke rust.

                                                                                                                    
Mindfulness is een verzameling van technieken, die je traint om aandachtig te zijn in alles wat je doet en denkt. Je traint met Mindfulness voortdurend bewust te zijn van wat er hier en nu gebeurt.

Tijdens de reis worden oefeningen aangeboden om innerlijke rust te ervaren, in het moment te zijn en dit toe te passen in je dagelijkse leven.

 

 

Unieke reizen en retraites naar de unieke Azoren